leygardagur, 31. august 2013

Herre rækken på Færøerne 2013-14


Forsíðumynd: Vagnur Michelsen; greinamynd: Heini Festirstein

Jansa AA-spádómar 13-14

Heimasíðan hevur heitt á Jan Ottosen, uttanveltaður og kønur sum nakar, at koma við hansara spádómum fyri Atlantic Airways-kappingina 2013-14.

Nærlagt og frámerkjandi beinrakið kemur Jan við sínari meting, lið fyri lið.

Hóparnir hava tikið skap, nógv venjing hevur verið og venjingardystir eru fyri framman, og tí var tað so upplagt at fáa ein skikkaðan spádóm um harra-kappingina.

At síggja til verður opið, har øll lið kunnu taka stig frá hvørjumøðrum; og at meta um endaliga plasering er ikki hissini setningur. Men Jan ger so sítt ítarsta, og nettupp tað, at okkurt lið kann enda sum botnproppur ella FM-kandidatur, sigur ikki lítið um hesa, eftir øllum at døma, opnu kapping.

Vit takka Jan fyri ómakin og ynskja øllum feløgum eina frágera góða landskapping.

AN

---

Efter: Jan Ottosen

Vurderingerne af herre rækken i år på Færøerne er mange og meget forskellige. Her er jeg blevet bedt om at komme med min vurdering, og skriver lidt om, hvad jeg tror vil ske i år.

Der har for det første været mange spillere, der enten skal ned og læse, stoppet eller skiftet klub, samt der kommer et par nye og gamle spillere op og spiller heroppe igen. Alt dette gør det selvfølgelig meget sværere at spå om, hvordan sæsonen vil gå, og måske er der endda flere nye spillere på vej.

Anderledes fra tidligere år har klubberne gået og holdt det lidt hemmeligt, hvad der sker i klubberne til denne sæson, og så alligevel er det kommet ud med, hvad og hvilke spillere der kommer til klubberne.
 

Team Klaksvík

Team Klaksvík gik sæsonen igennem sidste år uden at få point, har i år proklameret, at de vil i finalerne i år. Spændende og interessant udmelding. De er ikke bange for at sigte højt, og noget der er meget anderledes i forhold til både den færøske kultur og måden at gribe tingene an på. Syntes personligt, det er vildt forfriskende og modigt gjort, og især med deres nye spiller fra Moldova, Igor Petrikeev (stor fysisk godt skydende bagspiller), og et par ekstra spillere herfra og andre færøske klubber.
Samt noget af det, de havde i forvejen, bl.a. i mine øjne et af de største talenter på Færøerne, Sámal Olsen, som dog mangler lidt skoling stadigvæk. Han er venstrehåndet, og har et af de bedste skud heroppe, det kombineret med den stamme af spillere, de har haft nu igennem 3 år. Så skal man ikke bare sige bare om holdet fra nord, de er ved at have mere liga rutine, og ved hvad det drejer sig om at spille i den bedste række.
Er ikke i tvivl om, at de kommer til at tage point, og alt efter styrken på Igor (ser fint ud det han leverer på de klip, man kan se med ham på nettet), så kan de sagtens nå langt heroppe. Dog skal det så lige siges de endnu ikke har fundet en fast træner til holdet, og det gør det er lidt af et spørgsmålstegn, hvad de kan opnå, for træneren betyder altså også noget i håndbold.
Min vurdering: er lige fra nr. 2 til 7, alt efter styrke på udlændingen, og hvor hurtigt de finder en træner.
 

Neistin

Neistin kan vi vist godt kalde for de unge løver, der sidste år blev sluppet løs på savannen for første gang, og boltrede sig med deres friske og urutinerede spil på banen. Det blev til lidt i øst og vest, men alt i alt kan man kun rose deres gejst og vilje. De vidste team-ånd, der ikke er set i Neistin i den tid, jeg har været heroppe, men dog ikke med de samme resultater.
Der har ikke været så meget tale om spillere til og fra Neistin, men de brugte også en bred vifte af spillere sidste år. På Neistin’s plus side må være, at den unge, men ret rutinerede spiller Sjúrður Thomassen, der var med i Neistin’s sidste storhedstid, er tilbage for fuld kraft efter hans brækkede arm. Han spillede lidt med sidste år, og viste glimt af hans spil, men nu må rusten være banket af, og så bliver det spændende at se, hvad han kan, når han nu skal være en af dem, der skal gå forrest for Neistin.
Samtidig skal man også nævne deres forsvar, som var en torn i øjet på mange hold heroppe sidste år. Kommer man endelig forbi det, så har de altså også en mur i målet, og er der huller i det, kan de skifte rundt. Der er Bartal og Mikkjal, altså to unge og meget dygtige målmænd. Kan de få gang i den samme gejst og vilje, så kan det bære dem langt i år også.
Min vurdering: lidt lige som før, fra nr. 4 til 7, det kan gå op og ned i løbet af kampene for dem, men er uden tvivl nogle af de sjoveste at se som tilskuer, for der er fighter vilje.

StÍF

Her har man heller ikke hørt så meget nyt fra siden sidste år, dog har de fået ansat JónLeif som træner. Samtidig med at man hørte de var plus 25 til mange af deres træninger, det ser jeg som en spændende cocktail, for kan JónLeif få sat mere skik på deres spil, og de med så mange spillere til træning have nogle gode træninger, så kan der helt sikkert ske spændende ting derude. De plejer dog at være lidt sene til at komme i gang, og deres spil har været meget svingende de sidste par år. Men de ting er noget JónLeif helt sikkert vil få prøvet at få sat styr på, får han det kan de blive meget spændende i år. Men ved helt ærligt ikke hvordan deres hold ser ud i år, har dog hørt at de to unge Pætur og Allan er i Danmark det kommende år, og de var ellers om nogle af dem der gjorde den brede forskel for StÍF sidste år, hvor de begge gik ind og spillede mange gode kampe, og lavede flere mål for dem. Om brøderne Justinesen er i spil ved jeg ikke helt sikkert, men bagerst har de Levi, nok den mest stabile af alle målmændene her på Færøerne.
Min vurdering: Stabilitet har været et nøgleord for dem de sidste år, desværre som en mangelvare. Bliver der styr på det, så kan det blive et spændende år, ellers må de nok ligge ligesom de sidste par år. Nr. 3 til 7.
 

Kyndil

Det gamle storhold, som hvert år jeg har været heroppe, har haft store forventninger til sig selv, og fortæller historien da også med rette, at de kan tillade sig. De er også det hold i år, jeg tror har den største udskiftning af spillere, både fra og tilgang. De mister bl.a. Erlendur i målet, og de tre unge spillere Ludvig (KÍF), Frank og Rógvi, som har gjort et rigtig godt stykke arbejde for dem defensivt sidste år.
Ydermere mister de også Birgir, der tager til H71 for at spille. Det er alle sammen spillere, der var faste og vigtige spillere på deres hold sidste år. Af tilgang kan så nævnes den ”gamle” Neistin-spiller David Edvardsen, der er kommet tilbage til Færøerne, og nu vil tørne ud i den grønne trøje. Han plejer jo at være god for et højt bundniveau, og en stribe mål i hver kamp. Ydermere skulle der også være en serbisk målmand på vej, så spændende at se, hvad han kan bringe. Derudover har der også været snak om at deres islandske streg skulle komme igen, og alt det krydret med, at deres resterende unge og dygtige spillere er blevet et år ældre, så skulle man måske kunne forvente sig noget stort af dem i år.
Kyndil har altid været et hold, der er kommet mindre godt fra start i sæsonen, men har ligeså stille bidt sig ind på de andre hold, og når det så skal afgøres, slået til. Med de nye spillere de har fået, så kan de blive spændende at følge, men også et spørgsmål, hvad deres nye målmand kan. Tror meget afhænger af ham, for kvaliteten er der i marken, men der skal også redninger til.
Min vurdering: Den her er umulig, for der er så mange faktorer, der spiller ind her. Den må helgarderes og sige nr. 1 til 7
 

VÍF

Det andet gamle storhold heroppe på Færøerne, de har været vant til mange finaler og titler, men de sidste år har det knebent lidt at slå til når det skulle afgøres. Der har også været afgang af et par spillere, men også tilgang af nogle. Flere af de ”gamle” spillere har sagt, at de er klar til at tørne ud for de gule igen, og de to unge Niklas (målmand) og Áki (venstre håndet) er kommet hjem fra Danmark og er klar til at spille for barndomsklubben igen. Men også Heini har taget en gul trøje på, og vil spille for Vestmanna, når skaden er kvit. De har med de gamle spillere og Henrik på bænken en kæmpe rutine, og kan de vende den rutine positivt ned til de unge spillere på holdet, så er der stor spænding i Vestmanna om dem i år. Dertil skal Filip jo også nævnes, han har de to sidste år været den bedste spiller og topscorer på Færøerne. Han begynder vel også at være sulten efter nogle finaler.
Min vurdering: Får de tingene til at gå op i en enhed, så er de som altid i farvorit feltet. Og på selv dårlige dage har de flere kvalitetsspillere der kan melde ind med individuelle præstationer. Nr. 1 til 4.
 

H71

Sidste to års finaledeltagere, en sejr og et nederlag. De har begge år kommet lidt skidt i gang, men i løbet af sæsonen er de bare blevet stærkere og stærkere. De har vist en god fremgang selvom de har mistet flere spillere hvert år. Gennem det nok bedste ungdomsarbejde heroppe har de kunnet sætte nye/unge folk ind på de positioner, og de unge spillere har så i løbet af sæsonen vokset med holdet, og det der har gjort dem stærke her de sidste par år.
De spiller selvfølgelig også svingende i deres spil, men de har med både Rógvi Sørensen og Bogdan haft et par spillere, der har sørget for, at de alligevel har et højt bundniveau over en hel sæson.
De gør så altid det modsatte af det, Team Klaksvík har gjort i år: de underspiller altid deres egne chancer og rolle i turneringen.
Men med bl.a. Birgir fra Kyndil som forstærkning i år, og måske flere små overraskelser omkring deres hold, så er der ingen tvivl om, at de har bidt sig fast i toppen af rækken de næste mange år, og tror ikke de vil stille sig tilfreds med ikke at være finale kandidat. Det kommer så til at afhænge af de andre holds styrke, men H71 er ikke svagere i år end sidste år.
Min vurdering: nr. 1 til 4, deres største styrke er klart deres høje bundniveau, som er en effekt af arbejdet i deres ungdomsafdeling. Og det er de andre hold, der skal overhale deres niveau, for H71 falder ikke langt ned.


KÍF

Som H71 har de også de to sidste sæsoner været i finalerne, et nederlag og en sejr, og klubbens første sejr i den bedste række heroppe. De har et ungt hold, der har spillet sammen de sidste mange år, krydret med et par gamle spillere, der har haft en stor indflydelse omkring det sociale og kampgejsten på banen i Óla Kristian og Rogvi Weyhe.
Den første har så sagt stop til denne sæson, og samtidig har de mistet Tony Weyhe, forsvarskrumtappen i deres midterforsvar, og Ási Dam, styrmanden og igang sætteren i deres angreb. De er begge rejst til Danmark, og de to tror jeg bliver et stort savn for KÍF. Derudover har de også mistet Poul Finnur, der også er rejst til Danmark for at læse, og Gert Hansen, der har valgt at stoppe i KÌF.
Så har de så af nye spillere fået Ludvig fra Kyndil, og Rasmus Junker fra VÍF, de er dog begge mest angrebsspillere, og det KÍF har levet mest på de sidste år er deres stærke forsvarsspil og lynhurtige kontraspil. Der er selvfølgelig også flere spillere i KÍF, der kan tage over for Tony og Ási. Men de har begge været markante profiler i KÍF’s fremgang de sidste år, og det bliver spændende at se, hvordan de vil løse dette. De har altid været kendt for en god vilje og fight i deres spil, så der skal nok komme mange point på deres konto.
Min vurdering: nr. 1 til 5, afgørende for dem bliver hvor hurtigt de finder en erstatning for Tony i midterforsvaret, og om Ludvig kan løfte den tunge arv fra Ási i angrebet. Gør de det hurtigt, så er de et klart tophold, går der lidt tid, kan de komme til at miste point netop mod de hold, de skal kæmpe om finalepladserne med.

Så kan konkluderes, at det i mine øjne bliver en meget åben sæson, hvor der er flere, der vil bejle om at være med i medaljestriden, og det bliver først omkring de sidste par kampe, det endeligt bliver afgjort, hvilke hold der skal spille finalekampene.
Det bliver også spændende at følge, hvordan holdene vil agere efter de første kampe, om der skal ske flere nye ting, eller måske nye spillere kommer ind omkring holdene.
Også spændende at se dommerne, hvordan de vil klare den nye sæson, nu vores stærkeste dommerpar gennem mange år, Eyðun og Andrias er stoppet.
Der er mange spændende ting at følge heroppe i denne sæson, og jeg tror, at herre rækken bliver mere jævn og lige end den har været de 3 sidste år.

Vi ses i hallerne til nogle spændende kampe,
JanBústaður


Hondbóltsfelagið H71
Hoyvíkshøllin
Postsmoga 1067
FO-188 Hoyvík

Nevnd og ábyrgdarpersónar

 

  Nevnd      
  Anna Dam Forkvinna 519082 AnnahDam@iCloud.Com
  René Dahl Olesen   235930 ReneDahlOlesen@gMail.Com
  Emy Sólvitsdóttir   513769 EmyS@Olivant.Fo
  Ann-Mari B. Mouritsen   214452 Ann-Mari@Olivant.Fo
  Símun Poulsen   517220 Simun@vh.Fo
  Eyðun Joensen   792640 EyJo@Taks.Fo
  Jóhan Lamhauge   521975 Lamhauge@HotMail.Com
  Alfred Jacobsen   723700 AlfredJacobsen@gMail.Com
  Beinta Fossadal   288913 BeintaFossadal@Hotmail.Com
         
  Ann-Mari B. Mouritsen Heimasíða 214452 Ann-Mari@Olivant.Fo
  Djóni Gaard Joensenn Samskipari 504488 H71Umsiting@gMail.com